Литургија је путовање ка Царству Божјем и кроз Тајну чињење присутним Царства Божјег у историји. Циљ уметничко-мисионарског пројекта ЛИТУРГИЈА (ТВ серија, књига, интернет сајт) је да на занимљив начин, уз употребу атрактивних уметничких средстава, помогне савременим хришћанима да ступе на праг велике Тајне Цркве.

На серији ЛИТУРГИЈА сниманој по сценарију Епископа др Јована, у режији ђакона Ненада Илића, рађено је скоро пуне две године. После почетног снимања у Манастиру Острог, снимање се наставило у неколико епархија СПЦ са благословом блаженопочившег Патријарха Павла, митрополита Амфилохија, и епископа Хризостома, Артемија и Игњатија. Много су помогли монаси и монахиње историјских српских манастира Студенице, Жиче, Пећке патријаршије, Дечана, Раванице, Манасије, Нова Павлице и свештеници и парохијани београдских цркава – Саборне цркве, Цркве Светог Саве и Цркве светог Василија Острошког на Бежанијској коси, али и многи други. Посебно је била значајна помоћ иконописаца – студената Академије за за уметност и консервацију СПЦ.

Документарна серија ЛИТУРГИЈА рађена је по највишим професионалним стандардима сличних серија произведених на Западу, али носи на себи печат високе византијске културе чији се одјек и данас налази у старим српским манастирима. Мистична лепота православног богослужења инспирисала је велику екипу, углавном млађих стваралаца, да уз коришћење савремене технике, употребу посебних ефеката покушају да наставе православно црквено стваралаштво у новим медијима. Екипу сниматеља као директор фотографије предводи Драган Ракићевић – Циле, монтажери су Владимир Петровић и Урош Тимотијевић, а посебан допринос укупном естетском утиску доносе специјални ефекти за које су заслужни Зоран Чулић и дигитални живописац – ђакон Милорад Милосављевић.
Одјавна шпица Серије ЛИТУРГИЈА
сценарио и продукција
епископ др ЈОВАН (ПУРИЋ)

режија
ђакон НЕНАД ИЛИЋ

директор фотографије
ДРАГАН РАКИЋЕВИЋ – ЦИЛЕ

монтажа
УРОШ ТИМОТИЈЕВИЋ
ВЛАДИМИР ПЕТРОВИЋ

организатор
МАРКО ЦРНОГОРАЦ

сниматељи
ЗОРАН ЧУЛИЋ, steady-cam
ЂОРЂЕ ДРУЖЕТИЋ

организатори снимања
у манастиру Острог
ЗОРАН ШЋЕПАНОВИЋ
МИЛОШ ШЋЕПАНОВИЋ

сниматељи на снимању
у манастиру Острог
МИЛОШ КОДЕМО, steady-cam
ИГОР ИГЊАТОВИЋ, кран-оператер
текст чита
БОЈАН ЖИРОВИЋ

водитељи – наратори
свештеник СЛОБОДАН ЛАЛИЋ
МИЛОВАН ДЕРЕТА


шпица и специјални ефекти
ЗОРАН ЧУЛИЋ

дигитални живопис
ђакон МИЛОРАД МИЛОСАВЉЕВИЋ

монтажа звука
СЛОБОДАН МИХАЈЛОВИЋ

микс звука
АЛЕКСАНДАР РАНЂЕЛОВИЋ НИКОЛА МЕДИЋ

додатна снимања звука
ЂОРЂЕ ЈАНКОВИЋ

финална обрада слике
ЂОРЂЕ ДРУЖЕТИЋ

асистент режије
МЛАДЕН АЛЕКСИЋ
расвета
НИКОЛА РИСТИЋ

расвета студио
НИКОЛА РАДОВАНОВИЋ
НЕНАД РАДОВАНОВИЋ

кран оператери
ДАРКО НОВАКОВИЋ
ДРАГАН ЂОРЂЕВИЋ – БЕЉА

кран-мајстори
СЛАВИША ЛАТИНЧИЋ
ЉУБОМИР ДЕСПОТОВИЋ

помоћник кран-мајстора
НЕНАД МАКСИМОВИЋ

вођа статиста
СЛАВА ВУЛАНОВИЋ

возач
МИЛОШ МИЈОВИЋ – МИШКО
ДЕЈАН ЂОРЂЕВИЋ

играјућа возила
НИКОЛА СИМИЋ
Захваљујемо се на благослову за снимање +Његовој светости патријарху Павлу, митрополиту Амфилохију, и епископима Хризостому, Артемију и Игњатију.

Посебно се захваљујемо на помоћи у снимању серије братствима и сестринствима манастира Студеница, Жича, Пећка патријаршија, Дечани, Раваница, Манасија, Нова Павлица, као и свештенству београдских цркава – Саборне цркве, Цркве Светог Саве и Цркве светог Василија Острошког на Бежанијској коси. Захваљујемо се на помоћи у снимању серије следећим институцијама и појединцима: Студентима Високе школе – Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у класи професора Горана Јанићијевића, др Миомиру Кораћу и Дирекцији пројекта Viminacium, Vision Team-у Београд, Obrad trade d.o.o. – продавница Саша, Борки Ђурђевић, Жељки Бркушанин, Ивану Цветковићу, Мухамеду М'Бараку – Тошкету, Зорану Петровићу – Цртаном, житељима Професорске колоније у Београду

Производња:
Острог – Београд
2009.